Saç ekimi yaptırmak isteyen hastaların aklındaki en büyük sorulardan biri de saç ekiminin kalıcı olup olmadığıdır.

Kısaca cevap vermek gerekirse ekilen saçlarınız kalıcıdır. Saçlarınızın alındığı bölgeye donör alanı denir. Bu alana aynı zamanda "güvenilir alan" da denir.

Donör alanı ense ve kulağın üst kısmını kapsayan alandır. Donör bölgedeki saçlar, saç dökülmesine neden olan DHT hormonuna karşı duyarsızdır. Güvenilir bölgedeki saç kökleri oldukça kaliteli ve sağlıklıdır.

Genel olarak donör bölge genetik olarak dökülmemeye programlanmıştır. Örneğin genç yaştan beri saç dökülmesi yaşayan biri 70'li yaşlara geldiğinde bile donör bölgedeki saçların hala orada olduğunu göreceksiniz.

Saç ekiminde kullanılan kökler donör alan dediğimiz bu dökülmeden etkilenmeyen bölgeden alındığı için donör alanla aynı genetik kodlara ve karakteristik özelliklere sahiptirler. Bu nedenle donör bölgenizdeki saçlar uzamaya devam ettiği sürece ekim yapılan bölgelerdeki saçlar da uzamaya devam edecektir.

Bazen donör bölgeyi de etkileyen saç dökülmesi sorunlarıyla da karşılaşılabiliyor. Bu durumda ense bölgesindeki saçlar da dökülecektir. Ancak genellikle bu problem çözüldüğünde saçlar tekrar çıkar.

Saç ekimi sonrası saçlarınız uzamaya başladıktan sonra şampuanla yıkayabilir, kesebilir, tarayabilir veya boyayabilirsiniz çünkü bu saçlar sürekli uzamaya devam eden kaliteli saçlar olacaktır.

Fakat…

Bazı kişilerde ekim işleminden yaklaşık 2 ila 4 hafta sonra geçici saç dökülmesi yaşanabilir.

Bu beklenen bir durumdur. Korkulmamalı ancak seyrine dikkat edilmelidir. Bu kayıp vücudun saç ekimine tepkisi sonucu oluşan bir travmadır. Neredeyse tüm vakalar geçicidir. Bu erken dökülme sürecini, saçların normal büyümesiyle devam eden ve her şey normale dönen başka bir süreç takip eder.

Öte yandan saç ekiminizin kalıcılığı bazı faktörlere bağlıdır. Kalıcı başarı için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

Reçetesiz işyerlerine gitmek yerine tecrübeli doktorların bulunduğu kliniklere gitmelisiniz.

Saç dökülme süreci tamamlanmamış kişilerin saç ekimi yaptırmaması gerekmektedir.

Ekim sonrasında doktorun önerdiği ilaçlar varsa düzenli ve aksatılmadan kullanılmalıdır.

Başın arka kısmındaki donör alan dışındaki bölgelerden (göğüs kılları vb.) ekim yapılmamalıdır.