Saç Ekimi Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İşlem sonrası dikkat edeceğiniz hususlar aşağıda sıralanmıştır. Bunları takip etmek çok önemli. Bu sayede hem ekilen köklerin sağlıklı bir şekilde tutunması sağlanacak hem de köklerin toplandığı bölge hızlı bir şekilde iyileşecektir.

YASAKLAR

SİGARA
İşlemden sonra 7 gün boyunca sigara içmeyin.

ALKOL
İşlem sonrası 7 gün boyunca alkol almayınız.

KAN SULANDIRICILAR
Kan sulandırıcı ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. (Bu ilaçların neler olduğunu öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.)

SAUNA-HAMAM
İşlemden sonra 3 ay boyunca hamam ve saunaya gitmeyin.

GÜNEŞLENME
İşlemden sonra 3 ay güneşlenmeyin.

SOLARYUM
İşlemden sonra 3 ay boyunca solaryuma gitmeyin.

YÜZME
İşlem sonrası 1 ay boyunca denize ve havuza girilmemelidir.

SPOR
İşlemden sonra 1 ay boyunca spor aktiviteleri yapmayınız.

AĞIRLIK KALDIRMA
İşlem sonrasında 1 ay süreyle ağırlık kaldırmaktan kaçınmalısınız.

FİZİKSEL AKTİVİTE
İşlemden hemen sonra bile hafif fiziksel aktivitede bulunabilirsiniz. Kısa ve hafif yürüyüşler, hafif fiziksel egzersizler yapabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta fazla terlememek. Bu aktiviteleri kısa sürelerle, hafif terleyeceğiniz bir seviyede yapabilirsiniz.

GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALMA
Yukarıda 3 ay boyunca güneşlenmekten kaçınmanız tavsiye edilmişti. Ancak güneşlenmek amaçlı olmasa bile günlük yaşamınızda veya iş yerinizde güçlü güneş ışığına doğrudan maruz kalmaktan kaçınmalısınız.

İlk 14 gün güneş ışığına doğrudan maruz kalmamak önemlidir. Başınızı sıkmayacak, geniş ve temiz bir şapka takmanızı öneririz.

Bu şapka size kliniğimiz tarafından verilecektir. Güneş ışığının kuvvetli olduğu bir şehirde ya da yaz aylarında yaşıyorsanız güneş korumasını 3 aya kadar uzatmanız oldukça faydalı olacaktır. Ekim işleminiz yaz aylarında yapıldıysa yaz boyunca güneşten korunmayı ihmal etmeyin.

CİNSEL İLİŞKİ
İşlem sonrası 14 gün süreyle yapılması önerilmez.

SAÇ İLE EL TEMAS
Saç ekimi sonrasında saçlara sıklıkla elle dokunularak durumunun kontrol edilmesi sağlanır. Bundan kesinlikle kaçınmalısınız.

Çünkü manuel kontrol kıl köklerinde enfeksiyona neden olur. Saç kökü enfeksiyonu dediğimiz folikülit meydana gelebilir. Küçük pembe-kırmızı oluşumlardır. Bazen uçlar enfekte olabilir. Kaşıntılı olabilirler. Kesinlikle dokunmamalısınız çünkü başka köklere de yayabilirsiniz.

KULLANILACAK ÜRÜNLER

İşlem sonrası ilk 8 gün ilaç, ilk 2 hafta ise yıkama sırasında bazı ürünler kullanmanız gerekmektedir.

Size verilen ilaçları usulüne uygun ve zamanlarına uygun kullanın. Size verilen ilaçlar, nasıl ve ne zaman kullanılacağı da detaylı bir form olarak verilecektir.
İlk 14 gün size önerilen şampuanı kullanmanız önemlidir. Bu konuyla ilgili bilgiler aşağıdaki yıkama bölümünde verilmiştir.
İlk 14 gün size önerilen losyonu kullanmanız önemlidir. Bu konuyla ilgili bilgiler aşağıdaki yıkama bölümünde verilmiştir.
Doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda nemlendirici sprey kullanmanız gerekebilir.
DİNLENMEK

Saç ekimi sonrası mutlak yatak istirahatine gerek yoktur. Saç ekiminden hemen sonra herhangi bir aktivite planlamamalı, o günü ve geceyi dinlenerek geçirmelisiniz.

Ekimden sonraki günleriniz rahat geçecektir. Ayrıca bir hafta boyunca ihtiyaç olmasa bile işe gitmemek kendinizi rahat hissetmenize ve birçok soruyla karşılaşmanıza engel olabilir.

UYUMAK

İlk 3 gece yüksek yastık kullanılması, hatta 2 yastığın üst üste (yaklaşık 45 derecelik açıyla) kullanılması baş bölgesindeki şişliğin inmesi açısından önemlidir.

Sırtüstü veya yan yatabilirsiniz. Ancak asla yüz üstü yatmayın. Ekim yapılan bölgenin yastığa değmemesine dikkat edin.

Eğer ekim taç bölgenize yapılmışsa, sırt üstü yatarken yastığın ekilen saçlara değme ihtimali varsa, bir havlu sarılıp ensenizin altına yerleştirilmelidir. Bu sayede ekilen saçların yastığa teması engellenir.

TAÇ BANDI

Saç bandı kullanmak baş bölgenizdeki şişliği önleyecektir. Saç bandı ilk yıkamadan sonra takılacaktır. İşlem sonrası uygulayacağımız bandaj bu zamana kadar bu işlevini yerine getirecektir.

Saç bandı kliniğimizde ilk yıkamadan sonra takılacaktır. Saç bandını 2 gün boyunca takmanızı öneririz.

DİKKAT: Asla kafa bandıyla uyumayın. Kafa bandını temiz tutun; ara sıra yıkamak iyi bir fikir olacaktır. Saç bandını takıp çıkarırken elinizle çok geniş yapın ve ekilen saçlarınıza sürtmemeye dikkat edin.

ŞAPKA

Hem güneşe hem de diğer dış hava koşullarına (yağmur, çiseleme, toz vb.) karşı koruma sağlayacaktır.

Bunun dışında hava koşulları uygunsa kapalı mekanlarda şapka takmayın. İşlemden sonraki 5. günde şapka takmaya başlayabilirsiniz.

Şapkayı başınıza çok hafif geçirerek takın, çok sıkı yerleştirmeyin.

Takarken iki elinizle takın ve çıkarırken iki elinizle yukarı doğru çekin. Ekilen saçlarınızı ovmamaya dikkat edin. Şapkayı temiz tutun, arada bir yıkamak iyi bir fikir olacaktır.

SAÇ YIKAMA

Saç ekimi sonrası saçların yıkanması ve bakımının yapılması, ekilen saçların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle çok dikkatli ve kurallara uygun şekilde uygulayın. Yıkama günleri ve yıkama şu şekilde olmalıdır.

gün ameliyat günüdür, yıkama yapılmaz, kafada bandaj vardır.
gün ameliyat veya yıkama yapılmamaktadır.
1. Gün (bazen 2. gün de olabilir): Ekim sonrası ilk yıkama ekibimiz tarafından 2 klinikte yapılacaktır. Ne zaman yapılacağı size bildirilecektir.
4-10. Gün Evde Yıkama: Klinikteki ilk yıkamanın ardından evde yıkanacaksınız. Yıkama öncesinde size verilen losyonu veya yağı kullanmaya başlayacaksınız. Bu her yıkamadan önce yapılmalıdır. Size önerilen losyon veya yağı parmak uçlarınızla hafifçe dokunarak ekim yapılan bölgeye uygulayın. Losyon veya yağ ovalayarak değil, elin yukarı aşağı hareketleriyle uygulanmalıdır. Losyonun veya yağın 15-20 dakika bekletin. Daha sonra losyonu veya yağı ılık suyla yıkayın. Su ne soğuk ne de sıcak olmalıdır. Ilık suyla yıkamak önemlidir. Suyun az olduğundan emin olun. Şampuan bir sonraki adımdır. İlk önce başınızı ıslatarak başlamalısınız. Daha sonra size önerilen şampuanı elinize yayıp köpürttükten sonra elinizi dokundurup kaldırarak ekim yapılan bölgeye uygulayınız. Asla elinizle ovalama hareketleriyle yaymaya çalışmayın. Şampuanı yayarken yapılacak el hareketleri yukarı aşağı olmalı ve hafif olmalıdır. Saçlarınızın alındığı donör bölgeye parmak uçlarınızla hafifçe uygulayabilirsiniz. Daha sonra şampuanın hafif bir su akışıyla iyice temizlenmesini sağlayın. Saç ekim alanını kurutmayınız. Kesinlikle sürtme hareketi yapmayın. Havlu kullanmayın. Saç kurutma makinesi kullanmayın.Kendi başına kurumaya bırakılması tercih edilir. Saç ekim alanı dışında havlu kullanabilirsiniz. Yıkadıktan sonra ekim yapılan bölgeye ovuşturmadan nazikçe masaj yaparak kan dolaşımını artırın. Saçların alındığı ense bölgesi veya diğer donör alanlar rahatlıkla yıkanabilir. Bu bölgelere losyon veya yağ sürmek kaşıntıyı azaltacaktır. İmkanınız varsa günde iki defa (sabah ve akşam) yıkamanız çok daha iyi olacaktır. 10-14. Günler arası yıkama sırasında kabukların alınması: Ekim gününden bu güne kadar kafanızda kabuklanma olacaktır. Losyon ve yağ kullanmak ve yıkamak bunları önemli ölçüde azaltacaktır. Operasyon sonrasında oluşacak kabuğun losyon ve yıkama ile uzaklaştırılması önemlidir. Bu sayede ekilen kökler sağlıklı olacaktır. Özellikle 10. günden sonra kabuklanmalardan kurtulmak için masaj hareketlerini biraz daha zorlaştırabilirsiniz. 10. ve 14. günler arasında tüm kabuklardan kurtulmak gerekir. 14. günden sonra kabuk kalmamalıdır. Bu aşamada kabukların düştüğünü gösteren fotoğraflarınızı kliniğimize göndermeniz veya gelip kliniğimizde çektirmeniz gerekmektedir. Bu sayede sürecin gidişatı hakkında sizleri bilgilendirebileceğiz.

15. Gün ve sonrası: Yukarıda bahsettiğimiz yıkama işlemini artık yapmanıza gerek yoktur. Size önerilen losyon ve şampuanı kullanmak zorunda değilsiniz. Dilerseniz şampuanı kullanmaya devam edebilirsiniz.
AMELİYAT SONRASI KARŞILAŞACAĞINIZ OLASI DURUMLAR

Cerrahi bir işlem geçirdiniz, dolayısıyla bazı durumlarla karşılaşabilirsiniz:

AĞRI

İşlem sonrası birkaç gün hafif ağrı hissedebilirsiniz. Bu durumda size reçete edilen ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.

TATLI

Ekim sonrasında şişlik ve ödem olması beklenir. Şişlik kafa derisine, alına ve bazı durumlarda göz hizasına kadar ulaşabilir. Şişlik 2 ila 5 gün kadar sürebilir. Endişelenecek bir şey yok. Şişmeye karşı alınacak önlemler şu şekilde olacaktır:

Doktorunuzun sizden kullanmasını isteyeceği ilaçlar, olası şişlik veya ödemin en kısa sürede normale dönmesini sağlayacaktır. Nasıl kullanılacağı ilaçlarla ilgili bilgi sayfasında yer almaktadır.
İlk yıkamadan sonra size verilen “saç bandını” kullanmaya başlayın. 2 gün boyunca takmanız alın bölgesindeki şişliği önemli ölçüde önleyecektir.
KAŞINTI

Saç ekimi sonrası sık görülen bir durumdur. Kafatasının tamamında meydana gelebilir. İyi bakım, zamanında yıkama ve önerilen losyonun düzenli kullanımı kaşıntıyı önleyecektir.

Ancak bazı kişilerde daha yaygın olabilir. Saçlarınız alındığı donör bölgede ise kaşıntı 1-2 ay kadar sürebilir. Bu durumda lütfen kliniğimize başvurunuz, antihistaminik kullanmanız gerekebilir.

FOTOĞRAFÇILIK

Operasyon öncesinde kliniğimizde çeşitli açılardan fotoğraflarınızı çekeceğiz. Ayrıca operasyondan hemen sonra ve ilk yıkamanın ardından kliniğimizde fotoğraflarınız çekilecektir.

Ancak sürecin takip edilebilmesi için fotoğraflarınızın daha sonra belirli aralıklarla çekilmesi gerekmektedir. Bunlar işlemden sonraki 14 gün, 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 12 aydır.

Eğer Antalya'daysanız kliniğimize gelip sizi görüp fotoğraflarınızı çekebilirsek çok faydalı olur. Gelemiyorsanız sürecin takibi için fotoğraflarınızı bize göndermeniz çok faydalı olacaktır.

Saçlarım ne zaman uzamaya başlayacak?

Etkili sonuçları ne zaman görebilirim?
Ekimden hemen sonra yani 15 gün içerisinde ilk ekilen saçların çıktığı fark edilecektir.

Bu durum bir süre devam eder ve 2-3 ay sonra ekilen saçlar dökülür.

Dökülme sonrasında 3. ayda tekrar çıkmaya başlar ve bunlar artık kalıcı saçlardır. Saçlarınız 1 yıl sonra istediğiniz şekli alacaktır.

 Köklerin Alındığı Donör Bölgede Saçlar Tekrar Çıkar mı?

Hayır tekrar cıkmayacaktır. Ancak kökler saçlı derinin diğer bölgelerine göre yoğun kök yapısına sahip olan ense bölgesindeki donör bölgeden alındığı için saçtaki incelme fark edilmeyecektir.

Kökler aralıklarla alındığı için boşluk oluşmaz. Bu bölgedeki kökler oldukça yoğundur. Hiçbir şekilde dışarıdan görülmeyecektir.

Ancak saçlar kaldırılıp yakından bakıldığında alışkın bir göz, saçların o bölgeden toplandığını anlayabilir.

Saç Ekimi Sonrası Saçlarımı Uzatabilir miyim? Boyayabilir miyim?

Yeni saçlarınız doğal saçlarınızdır ve aynı özelliklere sahiptir. Bu nedenle saçlarınızı dilediğiniz gibi tarayabilir, kesebilir, uzatabilir veya boyayabilirsiniz. Ancak aşağıdakilere dikkat edin:

3-4 ay içerisinde çıkmaya başlayan yeni saçları tarayabilirsiniz. Ancak fırça kullanımında daha dikkatli olmanız gerekir. Fırçalamak saçları daha güçlü veya şiddetli bir şekilde çekebilir. Bu aşamada saçlarınızın zarar görmemesi önemlidir.

Yeni saçları 6 ay boyunca makine ile tıraş etmemelisiniz. Yeni saçlarınızı 3 ay sonra makas yardımıyla kısaltabilirsiniz. Saçların alındığı bölge olan ense (donör bölge) 2 ay sonra rahatlıkla tıraş edilebilmektedir.

Ekimden sonraki 1 yıl içerisinde saçlarınızı boyamamalısınız. İlk yılın sonunda saç boyasını kullanabilirsiniz.

 Saç Ekimi Sonrası İz Kalır mı?

FUE saç ekimi uzman doktor ve ekip tarafından yapıldığı takdirde gözle görülür bir iz kalmaz. Burada özellikle vurguladığımız nokta “görünür” bir iz bırakmamasıdır.

Yaralar FUT yöntemine göre çok daha küçük olmasına rağmen cerrahi bir işlem olduğu için donör bölgede ve kaldırılıp yakından incelendiğinde izler minimal düzeyde görülebilmektedir.

İşleminiz sırasında delgi kaleminin ucundaki cihazlar 1 mm'den büyük kafaları ne kadar kullanırsa cildinizdeki hasarın milimetrik çapı da o kadar artar.

Örneğin tamamen 1 mm'lik cihazlarla çalışıyorsanız saç derinizde yüzlerce 1 mm'lik minimal izler kalacaktır ve saçlarınız çok kısa kesilmediği sürece bunlar fark edilmeyecektir.

Saç Ekimi İşlemi Sırasında Ağrı Hissedecek miyim?

Kullanılan yöntemler değişse de yaklaşık 30 yıldır saç ekimi yapılıyor. Bu 30 yılda kullanılan teknikler ve teknoloji gelişti, doktorların tecrübesi arttı ve dolayısıyla hastaların hissettiği ağrılar gün geçtikçe azaldı.

Saç ekimi lokal anestezi altında yapıldığı için işlem sırasında neredeyse hiç ağrı hissedilmez. Ancak ekimden sonra yaklaşık bir gün kadar, özellikle lokal anestezinin etkisi geçince hafif bir ağrı hissedilebilir.

Doktorumuzun vereceği ağrı kesiciler ile hissedeceğiniz ağrı minimum düzeyde tutulacaktır. Ayrıca işlem sonrasında birkaç gün ekim yapılan bölgede kızarıklık, ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Çoğu hastamızın nakil sonrası süreçte ağrı kesiciye ihtiyaç duymadığını belirtmeliyiz.

İşlem başladığında lokal anestezi enjeksiyonları uygulanırken bir miktar ağrı hissedebilirsiniz. Hissedeceğiniz ağrı düzeyi diş hekimine gittiğinizde ağrı duymamanız için kullanılan enjeksiyonların verdiği acıya çok yakındır.

İşlem sırasında saç derinizde gerginlik hissedebilirsiniz. FUT tekniği ile yapılan ekimlerde bu gerginlik hissi daha fazla hissedilir.

Kliniğimizde FUE tekniği kullanıldığı için gerginlik hissi hastalarımızı rahatsız etmemektedir.

Ağrı eşiği hastadan hastaya değiştiği için bazı kişiler bu gerginlik hissini “hafif bir ağrı” olarak tanımlarken, birçok hastamız neredeyse hiç rahatsızlık hissetmediğini söylüyor.

Saç ekimi işleminin amacı hastanın estetik görünümünü iyileştirmektir. İşlemden memnuniyet düzeyi oldukça yüksektir ve bu durum birçok hastanın kızarıklık, ağrı gibi geçici yan etkileri göz ardı etmesine neden olmaktadır.

My hair Clinic Saç Ekimi Ünitemizde işlem yaptıran hastalarımızın sıkılmaması ve işleme odaklanmaması için çeşitli dergi, kitap, müzik, tablet vb. materyaller mevcuttur.

Ayrıca işlemin yapıldığı sandalye de saç ekimi hastalarının işlem sırasında kendilerini rahat hissetmeleri için özel olarak tasarlanmıştır.

 Saç Kökleri Vücudun Hangi Bölgelerinden Alınabilir?

Saç köklerinin alınabileceği en verimli bölge ense arkası bölgedir. Bu bölge genetik olarak dökülmemeye programlanmıştır.

Ön bölgedeki saçlarınızla aynı özelliklere sahiptir. Bilimsel açıdan bakıldığında bacak, çene veya göğüs bölgesinden alınan köklerin de nakledilmesi mümkündür ancak bu bölgelerdeki saçların yapısı saçınızla aynı özellikte olmayabilir, bu da doğal olmayan sonuçlara veya azalmaya neden olabilir. naklin başarısında.

Saç Ekiminde Başarı Oranı Nedir?

2009 yılından sonra FUE tekniğinin yaygınlaşmasıyla başarı oranında artış olduğu görülmektedir. Bunun nedeni FUE'nin FUT'a göre daha kolay bir işlem olması ve başarı şansının daha yüksek olmasıdır.

Doktor kontrolünde yapılan saç ekimi işleminde başarısızlık oranının düşük olduğunu söyleyebiliriz. Yetkili bir saç ekim merkezinde yapılan ekimlerde greftlerin tutma oranı %85 ile %95 arasındadır.

İşlem sırasında sterilizasyon şartlarına dikkat edilmesi, Thermasol gibi greft destekleyici sıvıların kullanılması, iyi bir saç ön çizgisinin belirlenmesi, saç ekimi konusunda uzman eğitimli bir ekibin işlemi yapması ve doktorun tavsiyesi sonrasında saçı ekilen kişinin yaptırması öneriler operasyonun başarı oranını önemli ölçüde artırır.

Öte yandan ekilen saçların yaklaşık %10'u hayatınız boyunca dökülmeye devam eder. Bu beklenen bir süreçtir.

Birçok doktora göre saç ekimi yaptıran kişinin hayatı boyunca ekilen saçların %15'inden fazlasını kaybetmesi işlemin verimsiz olduğunu gösterir.

Başarı oranını belirlerken 3 noktayı akılda tutmak önemlidir:

Kişinin kafa derisinde açıkça görülebilen yaralar olmamalıdır.
Kişi işlemin sonuçlarından memnun kalmalı ve saçlar doğal bir görünüme sahip olmalıdır.
İşlem sonunda kişinin enfeksiyon gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmaması gerekmektedir.

 İdeal Saç Ekiminde Kaç Greft Olmalıdır?

Saç ekiminin yapılabilmesi için öncelikle kişinin saç dökülme stilinin net olması gerekmektedir.

Eğer kişi saç dökülme sürecinin başında ise veya dökülme hala şiddetli ise saç ekimi sonrasında oluşabilecek yeni boşluklar için yeni seanslar ve yeni maliyetlerle karşılaşılabilir.

Bu durumda saç ekimi yapılırsa memnuniyetsizlik artacaktır. Çünkü kişinin saçları dökülmeye devam ettiği için saçlarının farklı bölgeleri de kelleşmeye devam eder ve bu döngü devam eder.

Bu nedenle saç ekimi için gelen kişi henüz saç dökülme stilini geliştirmemişse, ileride yeni maliyetler yaratmaması için ekimden kaçınılmalı ve gerekli uyarılar yapılmalıdır.

İdeal greft hakkında bilinmesi gerekenler şunlardır:

- Doğal bir görünüme sahip olmanız için santimetre kareye ekilmesi gereken greftin belli bir sayının altına düşmemesi gerekir.

Santimetre kareye 20 ila 30 greft ideal olup ekimi yapan doktor ve ekibin elde edebileceği ideal verim rakamlarıdır. Öte yandan bu frekansın oluşması ya da altında kalması şu faktörlere bağlıdır;

yoğunluk beklentiniz
sahip olmayı hedeflediğiniz görünüm
donör alanınızın verimliliği
Bu faktörler dikkate alınarak olasılıklar ve beklentiler arasında bir denge kurulmalı ve ekilecek greft sayısına buna göre karar verilmelidir.

1- Donör alan iyi kullanılmalıdır çünkü donör bölgeden çok fazla saç alınırsa o bölgedeki saçların eski haline dönmeyecek şekilde seyrekleşme riski vardır.

2- Çok yoğun bir görünüm isteniyorsa ve donör bölge uygunsa daha fazla saç ekimi yapılabilir.

3- Kişinin kelliği Norwood-Hamilton derecelendirmesine göre 6 veya 7 derece ise ve bu kişinin donör bölgesi zayıf, ince ve yoğunluğu az ise saç ekimi sonunda elde edeceği sonuç olumlu olacaktır. idealden uzak olmak.

Bu nedenle bu kişinin gerçekçi beklentileri olmalı ve doktorun mucizelerin yaratılamayacağını onunla paylaşması gerekir.

4- DK Clinic Saç Ekim Birimi olarak tek seansta 2500-3000 greftin üzerinde işlem yapmaktan kaçınıyoruz. Teknik imkanlar buna izin verse de bu sayının aşılması gerektiğinde neler getireceğini, neler götüreceğini detaylı olarak tartışıyoruz.

5- Greft sayısını belirlerken bütçe de önemli bir faktördür. İyi bir sonuç almak için 2500 greft ekimi yapmanız gerekiyorsa ancak bütçeniz ancak 1000 grefti karşılayabiliyorsa alacağınız sonuç sizi tatmin etmeyecektir.

Bu gibi durumlarda sonuç sizi tatmin etmeyeceği için paranızı harcamamanızı, bir süre birikim yaptıktan sonra tekrar gelmenizi öneririz.

– Saç ekimi bizim için;

elimizde olanla (donör alanı)

geleceği de düşünmek (donör alanı sınırlıdır, dolayısıyla geleceğe yönelik olarak saklanmalıdır)

maksimum fayda (en iyi görüntü) sağlamak amacıyla dökülme görülen bölgelere ekim işlemi yapılmasıdır.

Bu işin sanat kısmı. Buradaki sanat daha azıyla daha fazlasını elde etmektir.

Önemli Bilgiler

Saç Ekiminde En Fazla Kaç Greft Ekilebilir?

Bir kişiden hayatı boyunca toplanabilecek maksimum greft sayısı 8.0000 ila 10.000 arasındadır. Ancak bu kişiden kişiye değişebilir. Bir kişiye tek seansta (aynı gün) 4.000'den fazla greftin ekimini önermiyoruz.

Donör alanı kusursuz, yüksek verimli ve saç kaybı derecesi 7. evre olan bir kişiye nakledilebilecek maksimum greft sayısı 6.000'dir. Bu çok nadir görülen bir durumdur. 20'li yaşlarında 5.000 greft ekimi yapılan kişiye ikinci bir saç ekimi yapılması gerektiğinde donör alanı yeterli olmayabilir çünkü saç dökülmesi gelecekte de devam edecektir.

Bu nedenle ekilecek greftlerin detaylarını mutlaka doktorunuzla konuşmanızı ve istediğiniz greftler konusunda gittiğiniz saç ekim merkezine baskı yapmamanızı öneririz.

Saç ekimi literatüründe kabul edilen %50 kuralı olarak adlandırılan yaklaşıma göre, ışık altında saçlarınızın seyreldiğini fark ettiğinizde aslında saç yoğunluğunun %50'sini kaybetmişsiniz demektir.

Yani saçlarının %50'sini kaybetmemiş bir kişinin saçlarının döküldüğünü fark etmesi zordur. Eğer santimetre kare başına 60 saç teliniz varsa, artık santimetre kare başına 30 saç teliniz var ve bu sizi fark ettirdi.

Greft sayısını belirleyen bir diğer faktör ise saçınızın özellikleridir. Kalın ve kalın saçlı veya kıvırcık saçlı bir kişi, görünümünü iyileştirmek için daha az grefte ihtiyaç duyarken, ince ve zayıf saçlı bir kişi, görünümünü iyileştirmek için daha fazla grefte ihtiyaç duyar.

1 hektarlık boş bir alan düşünün. Bu alanı tamamen doldurmak için hangi ağacın daha fazlasına ihtiyacı vardır? Gövdesi kalın, yaprakları kalın olan bir ağaç mı, yoksa gövdesi dar, dalları seyrek olan bir ağaç mı?

Donör bölgede ekim için kullanılabilecek ortalama 6000 greft bulunmaktadır. Norwood-Hamilton ölçeğine göre 5. derece kellik varsa yaklaşık 200 santimetrekarelik bir alanda dökülme söz konusudur. Dolayısıyla donör bölgeden 6000 greft toplandığını varsayarsak santimetre kareye 30 greft ekilerek açık alan tamamen doldurulabilir.

 Saç Ekimi İçin En Uygun Yaş Nedir?

Teknik olarak saç ekimi için herhangi bir yaş sınırı yoktur.

Örneğin; Herhangi bir şekilde (yanık, kaza gibi) saçlarının bir kısmını kaybeden çocuk için saç ekimi tıbbi bir zorunluluktur.

Saç ekimi çocukluk çağında dahi yapılabilmektedir. Ancak androjenik alopesi adı verilen erkek tipi saç dökülmesi gibi doğrudan sağlıkla ilgili olmayan bir estetik sorun nedeniyle saç ekimi yapılması düşünülüyorsa, bunun farklı değerlendirilmesi gerekir.

Estetik işlemlerde alt yaş sınırı genel olarak reşit olma yaşı yani 18 yaş olarak kabul edilmektedir. Ancak elbette biz kliniğimizde bu yaşı dikkate almıyoruz ve bu yaşı herhangi bir estetik işlem için erken buluyoruz.

Saç ekimi ciddi bir organizasyon gerektirir.

 

Kimler Saç Ekimi İçin Uygun Adaydır?

Saç ekimi uygun adaya yapıldığında çok iyi sonuçlar verir. Bazı kişiler saç ekimi için uygun olmayabilir ve bu kişilere işlem yapılsa bile başarı, daha doğrusu memnuniyet oranı düşük olacaktır.

Bu durumda hala saç ekiminde ısrar ediliyorsa beklentiler yüksek olmamalı ve sonucun sorumluluğunu da bireyler üstlenmelidir.

Burada şunu belirtmeliyiz ki, kliniğimizde prensiplerimiz gereği uygun olmayan adaylara ısrar etseler bile saç ekimi yapmıyoruz.

Uygun olmayan adaylar saç ekimi konusunda ısrar ediyorsa ya da işlemi yapan klinik ya da hastane maddi kaygılarla hareket ediyorsa keşke hiç saç ekimi yaptırmamış olsaydınız diyebilirsiniz. Aynaya baktığınızda gördüğünüz sonuç eski halinizi özlemenize neden olabilir.

Aşağıdaki kriterleri karşılıyorsanız size saç ekimi yapılabilir:

1- Norwood-Hamilton Ölçeğine göre saç dökülme seviyeniz 2 veya daha yüksekse

2- Saç dökülmesi süreci tamamlanmış ya da sona ermiş ve saç dökülmesi sırasında başka formüller denenmesine rağmen başarı sağlanamamış (kişiden kişiye değişmekle birlikte saç dökülmesi genellikle 30 yaş civarında yapıldığından ekim yapılması gerekmektedir.) bu yaşta henüz tamamlanmamıştır)

3- Donör bölgenizde ekim yapılması gereken bölgelere yetecek kadar saç bulunmaktadır: Donör alandaki saç yoğunluğu ne kadar fazla ise ekim yapılan alanlarda da yoğunluk o kadar fazla olacaktır.

Bu 3 madde dışında travma, yanık ya da çeşitli cerrahi işlemler sonucu saçları dökülen kişiler de saç ekimi yaptırabilir.

Bu kriterleri karşılayan adaylar, aşağıda belirtilen şartları taşımadıkları takdirde genel olarak uygun aday olarak değerlendirilmektedir. Bu kriterleri taşıyıp taşımadığınıza ancak doktorunuzun gerekli muayeneleri yaptıktan sonra karar verebilirsiniz.

 Saç Ekimi Sonuçları Kalıcı Mıdır?


Saç ekimi yaptırmak isteyen hastaların aklındaki en büyük sorulardan biri de saç ekiminin kalıcı olup olmadığıdır.

Kısaca cevap vermek gerekirse ekilen saçlarınız kalıcıdır. Saçlarınızın alındığı bölgeye donör alanı denir. Bu alana aynı zamanda "güvenilir alan" da denir.

Donör alanı ense ve kulağın üst kısmını kapsayan alandır. Donör bölgedeki saçlar, saç dökülmesine neden olan DHT hormonuna karşı duyarsızdır. Güvenilir bölgedeki saç kökleri oldukça kaliteli ve sağlıklıdır.

Genel olarak donör bölge genetik olarak dökülmemeye programlanmıştır. Örneğin genç yaştan beri saç dökülmesi yaşayan biri 70'li yaşlara geldiğinde bile donör bölgedeki saçların hala orada olduğunu göreceksiniz.

Saç ekiminde kullanılan kökler donör alan dediğimiz bu dökülmeden etkilenmeyen bölgeden alındığı için donör alanla aynı genetik kodlara ve karakteristik özelliklere sahiptirler. Bu nedenle donör bölgenizdeki saçlar uzamaya devam ettiği sürece ekim yapılan bölgelerdeki saçlar da uzamaya devam edecektir.

Bazen donör bölgeyi de etkileyen saç dökülmesi sorunlarıyla da karşılaşılabiliyor. Bu durumda ense bölgesindeki saçlar da dökülecektir. Ancak genellikle bu problem çözüldüğünde saçlar tekrar çıkar.

Saç ekimi sonrası saçlarınız uzamaya başladıktan sonra şampuanla yıkayabilir, kesebilir, tarayabilir veya boyayabilirsiniz çünkü bu saçlar sürekli uzamaya devam eden kaliteli saçlar olacaktır.

Fakat…

Bazı kişilerde ekim işleminden yaklaşık 2 ila 4 hafta sonra geçici saç dökülmesi yaşanabilir.

Bu beklenen bir durumdur. Korkulmamalı ancak seyrine dikkat edilmelidir. Bu kayıp vücudun saç ekimine tepkisi sonucu oluşan bir travmadır. Neredeyse tüm vakalar geçicidir. Bu erken dökülme sürecini, saçların normal büyümesiyle devam eden ve her şey normale dönen başka bir süreç takip eder.

Öte yandan saç ekiminizin kalıcılığı bazı faktörlere bağlıdır. Kalıcı başarı için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

Reçetesiz işyerlerine gitmek yerine tecrübeli doktorların bulunduğu kliniklere gitmelisiniz.

Saç dökülme süreci tamamlanmamış kişilerin saç ekimi yaptırmaması gerekmektedir.

Ekim sonrasında doktorun önerdiği ilaçlar varsa düzenli ve aksatılmadan kullanılmalıdır.

Başın arka kısmındaki donör alan dışındaki bölgelerden (göğüs kılları vb.) ekim yapılmamalıdır.